انواع قهوه عربیکا، قهوه روبوستا، لیبریکا، اکسلسا و نحوه روست آن
اگر عاشق قهوه هستید ولی چیزی درباره چهار نوع اصلی قهوه این نوشیدنی محبوب جهانی و نحوه تشخیص آن ها نمی دانید این راهنما قطعا مناسب شما است. برای وارد شدن به دنیای پر رمز و راز قهوه فقط کافی است که به یک کافه دنج سفر کنید، بعد از صرف زمانی بسیار کوتاه درک می کنید که قهوه چیزی فراتر از قطره هایی سیاه رنگ در فنجانی کوچک است.
فقط با پاشیدن یک قاشق شکر یا ترکیب شدن شیر و قهوه از تکنیک های و ایده های پیچیده این نوشیدنی گیج خواهید شد. بنابراین اگر چیزهای بیشتری درباره قهوه بدانید می توانید با درکی عمیق تر از دستورالعمل های مبتکرانه این معجزه جهانی آشنا شوید. در ادامه با انواع دانه های قهوه و نحوه روست آن ها آشنا می شویم.
قهوه عربیکا ؛ رایج ترین نوع قهوه مصرفی در جهان
رابطه عاشقانه ای در دنیا بین انسان ها و قهوه وجود دارد، نوشیدن این نوشیدنی شگفت انگیز با شکر، شیر به صورت سرد یا گرم کاملا سلیقه ای است. اما با این حال احساس انسان ها نسبت به قهوه احساسی واقعا عجیب و شگفت انگیز است.
از بین صدها نوع قهوه در جهان ما معمولا فقط دو نوع از آن ها یعنی Arabica و Robusta را می شناسیم،قهوه عربیکا از رایج ترین انواع قهوه در دنیا است، وقتی که مردم برای اولین بار متوجه شدند که با جوشاندن دانه های قهوه می توانند یک نوشیدنی فوق العاده و استثنائی داشته باشند، این دانه های قهوه عربیکا بودند که مردم آن را انتخاب کردند.
حداقل 60 درصد از تمامی قهوه های فروخته شده در دنیا از نوع قهوه عربیکا است، بخشی از محبوببیت Arabica به دلیل حضور این قهوه برای اولین بار به عنوان یک دانه شگفت انگیز در دنیا است. البته که حس چشایی هم می تواند به عنوان دلیل محبوبیت دانه قهوه عربیکا Arabica Coffee باشد.
قهوه عربیکا فقط 1.5 درصد کافئین دارد و قطعا این موضوع را می توان از جمله عوامل تاثیرگذار در مصرف جهانی این قهوه دانست. طعم این قهوه تلخ و شیرین و البته جنس آن کاملا نرم تر از قهوه روبوستا است. البته طعم نهایی عربیکا به نحوه درست کردن آن بستگی دارد.
یک واقعیت مهم درباره قهوه وجود دارد و آن این است که دانه های قهوه برشته شده می توانند برای شما کمی گران تر تمام شوند!
قهوه روبوستا؛ مقرون به صرفه ترین نوع دانه های قهوه
یکی دیگر از انواع قهوه روبوستا است قهوه روبوستا بعد از عربیکا به عنوان یکی از دو نمونه اصلی دانه های قهوه در دنیا محسوب می شود، دانه های قهوه روبوستا در دسته بندی های بزرگترین روی درختان این گیاه رشد می کنند و به همین دلیل هم هزینه های نگهداری و حتی کاشت و برداشت این گیاه در مقایسه با قهوه عربیکا مقرون به صرفه تر است.
قهوه روبوستا طعم تلخ تری در مقایسه با عربیکا دارد و البته که میزان اسیدیته آن هم پائین تر است اما غلظت کافئین این دانه قهوه نسبت به عربیکا بالاتر خواهد بود. از روبوستا برای تهیه اسپرسو و انواع قهوه های فوری استفاده می کنند، قهوه Robusta حتی تا اواخر دهه 1800 به عنوان یک گیاه هم شناخته نمی شد!
قهوه روبوستا 2.7 درصد کافئین دارد که این دقیقا دو برابر میزان کافئین قهوه عربیکا است. تولیدکننده قهوه تمرکز بیشتری روی قهوه روبوستا دارند و این نتیجه تمامی ویژگی های خوب و بد این دانه است، اصلی ترین منشأ تولید این قهوه “جنوب صحرای آفریقا” است.
قهوه های فوری 100 از روبوستا تشکیل شده اند، اصلا این موضوع را می دانستید؟ به همین دلیل هم این نوع از قهوه معمولا تلخ تر است.
قهوه لیبریکا، قهوه ای که در جنوب شرقی آسیا رشد می کند
قهوه لیبریکا یکی از انواع قهوه است کم تر شناخته شده اما محبوب قهوه است که جنوب شرقی آسیا را باید به عنوان خاستگاه رشد این گیاه معرفی کرد. شاید هیچ چیزی درباره لیبریکا تا امروز ندیده و نشنیده اید اما این قهوه هم درست مثل عربیکا و روبوستا وجود دارد و البته محبوب است! فیلیپین و مالزی به عنوان کشورهای اصلی پرورش و کاشت این نوع از قهوه شناخته می شوند.
لیبریکا ریشه در کلمه لیبریا که عبارتی از آفریقای غربی است، دارد اما فقط کشورهای مالزی، اندونزی و البته فیلیپین امروزه به عنوان پرورش دهندگان اصلی آن شناخته می شوند، کشور فیلیپین سهم 70 درصدی از تولید این نوع قهوه دارد! جزئیات خیلی دقیقی درباره نحوه ورود یا محبوبیت لیبریکا در جنوب شرقی آسیا وجود ندارد اما به هر حال این نوع از قهوه در اواخر “قرن نوزدهم” محبوبیت بسیار زیادی را تجربه کرد.
دقیقا در زمانی که بیشتر تولیدکنندگان قهوه روبوستا را به عنوان یک انتخاب یا اولویت در نظر گرفته بودند، تولیدکنندگان و پرورش دهندگان قهوه در فیلیپین با ابتکار و نوآوری های منحصر به فردی به سمت کشت گیاه لیبریکا رفتند و این آغاز شناخته شدن لیبریکا در جنوب شرق آسیا بود. امکان پرورش قهوه لیبریکا در ارتفاعات بسیار کم و حتی در دمایی بسیار بالا وجود دارد و این یک امتیاز برای لیبریکا است!
قهوه اکسلسا، یک نوع منحصر به فرد قهوه
قهوه اکسلسا Excelsa دقیقا تا سال 2006 به عنوان یکی از منحصربه فردترین انواع قهوه در دنیا که تنها 7 درصد تولید جهانی قهوه را به خود اختصاص می دهد، شناخته می شد. Excelsa قهوه ای است که از آن بیشتر برای طعم دهی سایر قهوه ها استفاده می کنند، این گیاه روی درختانی بلند رشد می کند. در بین چهار نوع قهوه اکسلسا یکی از کم تر شناخته شده ترین گونه هایی است که کنجاوی کمی درباره طعم یا عطر آن وجود دارد.
دانه قهوه Excelsa از سال 2006 در خانواده لیبریکا قرار گرفت، البته این موضوع به دلایل مختلفی اتفاق افتاد که از مهم ترین این دلایل می توان به شباهت زیاد بین لیبریکا و اکسلسا از نظر جغرافیای رشد گیاه و همینطور نوع برداشت آن اشاره کرد. اما یک تفاوت مهم بین اکسلسا و لیبریکا وجود دارد و آن هم در خاستگاه کشت این گیاهان است. Excelsa در جنوب شرقی آسیا ولی لیبریکا در آفریقای غربی برای اولین بار کشف شدند!
درباره طعم و عطر Excelsa باید گفت که این قهوه رایحه ای شیرین دارد اما روست آن باعث می شود تا در نهایت دانه های قهوه ای بسیار برشته داشته باشید. کسانی که برای اولین بار Excelsa را تجربه می کنند قطعا از پیچیدگی های این قهوه شگفت زده می شوند اما با این وجود نباید مطمئن باشند که نتیجه نهایی رضایت بخش باشد! استفاده از قهوه اکسلسا در ترکیب با انواع قهوه Robusta در سراسر جهان یک اتفاق کاملا رایج محسوب می شود!
و میتوانید از مطالب دیگر درباره خرید قهوه تازه یا تفاوت قهوه ها را در اینستاگرام باریسما دنبال کنید