ویژگی های قهوه خوب برای خرید و مصرف
یکی از محبوب ترین نوشیدنی های حال حاضر دنیا، قهوه می باشد. این دانه های جادویی و شگفت انگیز مسیر طولانی برای رسیدن به فنجان های ما طی می کنند. در این مقاله قصد داریم ویژگی های قهوه خوب را بیان کنیم تا هنگام خرید مد نظر داشته باشید. دانه های قهوه ابتدا به صورت میوه برداشت می شوند و دانه ها پس از جداسازی در دستگاه برشته می شوند (که این برشته یا رست کردن نیز درجات مختلفی دارد). سپس آن را آسیاب کرده و به صورت پودر شده در اختیار مصرف کنندگان قرار می گیرد. اما راز محبوبیت این نوشیدنی چیست؟ چگونه باید یک قهوه خوب را بشناسیم؟ در ادامه به بیان تاریخچه کوتاهی از کشف قهوه، مراحل ساخت و ویژگی های مناسب آن برای خرید و مصرف آن خواهیم پرداخت.
قهوه چگونه کشف شد؟
نوشیدنی قهوه از میوه درخت قهوه به دست می آید. این میوه در قرن یازده میلادی در کشور اتیوپی کشف شده است. داستانی که در مورد آن گفته شده در مورد پسرک چوپانی ست که متوجه می شود انرژی گوسفندانش پس از خوردن برگ های درختی خاص (درخت قهوه) افزایش می یابد. بنابراین به بررسی ویژگی های این درخت و میوه آن می پردازد. این داستان گرچه کمی تخیلی به نظر می رسد، اما به هر حال تاریخچه کشف قهوه به همان تاریخ و همان منطقه باز می گردد.
در ادامه این داستان گفته شده که مردم قبیله آن منطقه پس از چندی شروع به جمع آوری دانه های قهوه کرده و در پخت و پز به عنوان چاشنی استفاده می کردند. بعد از مدتی اولین انواع نوشیدنی آن را ابداع کردند و به این ترتیب نوشیدنی قهوه برای اولین بار در اتیوپی ساخته شد. درخت قهوه بیشتر در مناطق نزدیک به خط استوا کشت می شود و دانه های آن به طرق مختلفی رست (برشته) شده و آماده مصرف می شوند. همچنین روش های مختلف دم کردن قهوه باعث تنوع در طعم و مزه آنها می گردد.
قهوه در ایران:
درخت قهوه در ایران کشت نمی شود. بنابراین قهوه از محصولات وارداتی می باشد. این نوشیدنی در عصر صفویه و پیشتر از چای توسط زائران مکه از عربستان وارد ایران شد. خیلی زود، مغازه های قهوه فروشی موسوم به قهوه خانه در سراسر کشور شکل گرفت که یکی از محبوب ترین اماکنی بود که مردم در آنجا جمع می شدند و به گفت و گو می پرداختند. با توجه به ممنوع بودن نوشیدنی های الکلی در کشورهای مسلمان نشین، این نوشیدنی به سرعت میان مردم رواج یافت. اما با ورود چای به ایران از محبوبیت آن کاسته شد و در نهایت جای خود را به چای واگذار کرد.
انواع قهوه
قهوه به دو دسته اصلی که هر کدام زیرشاخه های متعددی نیز دارند تقسیم می شود. نام این دسته بندی ها روبوستا و عربیکا می باشد.
دانه قهوه عربیکا:
دانه قهوه عربیکا دارای کافئین کمتری بوده و در مناطق کوهستانی کشت می شود. قیمت قهوه عربیکا بیشتر از قهوه روبوستا می باشد.
دانه قهوه روبوستا:
این دانه در مناطق پست و دشت ها کشت می شود و دارای کافئین بیشتری می باشد.
تفاوت های قهوه های عربیکا و روبوستا
- دانه های قهوه روبوستا تلخ تر از قوه عربیکا می باشد. به طور معمول دانه های عربیکا کم کافئین می باشند و مزه ای نزدیک به ترشی دارند.
- دانه قهوه روبوستا به شکل گرد است ولی دانه قهوه عربیکا کشیده و به صورت بیضی می باشد.
- خط وسط دانه روبوستا صاف است اما خط وسط دانه عربیکا منحنی می باشد.
- اگر دو طرف خط وسط دانه قهوه برآمدگی داشته باشد آن دانه روبوستا بوده و اگر برآمدگی نداشته باشد آن دانه عربیکا است.
- خط وسط عربیکا روشن و خط وسط روبوستا تیره است.
کشور های آمریکای مرکزی و جنوبی، خصوصا برزیل و شرق آفریقا از بزرگ ترین تولید کنندگان قهوه می باشند.
شیوه های متفاوت برای برشته (رست) کردن قهوه:
تفاوت این شیوه ها در میزان درجه بو دادن دانه های قهوه می باشد. قهوه دارای انواع لایت (روشن)، مدیوم (متوسط) و دارک (تیره) است.
- رست کردن لایت (روشن): در این نوع برشته سازی، قهوه به میزان کمی رست می شود و رنگ آن روشن بوده و تقریبا بدون روغن می باشد. در این درجه، شکاف دانه به طور کامل باز نمی شود و طعمی نزدیک به قهوه سبز دارد. در سال های اخیر انواع رست های لایت تر و فوق لایت نیز انجام گرفته است. قهوه لایت نزدیک ترین طعم به مزه اصلی قهوه را دارا می باشد.
- رست کردن مدیوم (متوسط): در این نوع برشته سازی، میزان رست کردن کمی بیشتر می باشد. رنگ آن قهوه متمایل به تیره بوده و دارای میزان کمی روغن است. در این درجه شکاف دانه قهوه تا حدودی بازتر می شود. در این نوع رست طعم اصلی قهوه تا حدودی حفظ می شود.
- دارک (تیره): در این نوع رست، سطح قهوه بسیار روغنی تر می باشد و از طعم اصلی قهوه فاصله گرفته است. رنگ دانه ها متمایل به سیاه بوده و طعم قهوه تلخ و سنگین می باشد. شکاف های دانه قهوه در این نوع رست، کاملا باز شده است.
ویژگی های قهوه خوب را چگونه تشخیص دهیم؟
علاوه بر میزان درجه رست، منطقه کشت قهوه، یکی از عوامل موثر در رنگ، طعم و کیفیت آن می باشد. بزرگترین تولید کننده قهوه در جهان کشور برزیل می باشد. بعد از آن، ویتنام و اتیوپی در جایگاه های بعدی قرار دارند. یک قهوه خوب در ابتدا باید توسط فردی متخصص تولید شود. بنابراین یکی از مهم ترین ویژگی های قهوه خوب، نحوه کشت تخصصی آن است. در هنگام خرید قهوه از فروشنده در مورد منطقه ای که قهوه مورد نظر شما در آن جا کشت شده است اطلاعات بخواهید.
همچنین، قهوه هایی که آسیاب شده اند با گذشت چندین روز از کیفیت شان کاسته می شود. یکی از راه های نوشیدن یک قهوه خوب، خرید قهوه به صورت دانه (آسیاب نشده) می باشد. زیرا قهوه آسیاب شده، در مدت زمان کوتاهی بو و خاصیتش را از دست می دهد.
یکی دیگر از نکات مهم در هنگام خرید قهوه، توجه به نوع بسته بندی آن می باشد. همیشه سعی کنید که قهوه را به صورت بسته بندی شده و یا در کیسه های وکیوم شده خریداری نمایید. زیرا هر چه قهوه بیشتر در معرض هوا قرار گیرند، خشک شده و کیفیت طعم و مزه آن افت می کند.
زمان تفت قهوه نیز یکی از عوامل مهم دیگر در انتخاب قهوه بوده و هر چقدر زمان کمتری از تفت دادن آن گذشته باشد طعم و مزه بهتری از قهوه خود خواهید داشت. این زمان در بیشترین حال باید 3 هفته قبل باشد که روی بسته بندی ذکر شده است. اگر این مورد روی بسته بندی ذکر نشده بود؛ بهتر است که آن قهوه را خریداری نکنید.
نکات دیگری در شناخت ویژگی های قهوه خوب وجود دارد که در ادامه به برخی از آن ها می پردازیم:
- همیشه توجه داشته باشید که روی دانه های قهوه شما نباید هیچ گونه اثری از روغن وجود داشته باشد. زیرا روغنی بودن دانه های قهوه نشان دهنده رست بیش از اندازه آن است که از کیفیت و طعم و مزه مطلوب قهوه می کاهد.
- یکی دیگر از ویژگی های قهوه خوب، عطر و بوی مطبوع قهوه است. چه هنگام باز کردن بسته بندی و چه هنگام دم کردن، قهوه شما باید بوی خوب و مطبوعی بدهد.
- یک قهوه خوب، نیازی به افزودنی و یا شکر ندارد، و بدون اضافه کردن هیچ چیز دیگری قابل نوشیدن است.
- قهوه حتی در هنگام سرد شدن نیز باید طعم خوبی داشته باشد.
روش های دم کردن قهوه:
تفاوت در روش های دم کردن قهوه، باعث تفاوت در مزه و طعم آن می گردد. در این جا به سه روش از روش های رایج دم کردن قهوه می پردازیم:
- قهوه ساده: دم کردن دانه قهوه آسیاب شده به صورت چکه ای یا خیس کردن
- قهوه اسپرسو: دم کردن دانه قهوه آسیاب شده با غلظت بالا در آب جوش و فشار بالا
- قهوه فوری: پودر قهوه فوری به همراه آب جوش
همچنین نوشیدنی های ترکیبی قهوه نیز از نوشیدنی های محبوب جهان هستند که برخی از آنها عبارتند از:
- شیر قهوه (قهوه، شیر و شکر)
- کافی میکس (قهوه آماده، شیر خشک و شکر)
- کافه لاته (پایه قهوه با شیر)
- کاپوچینو (اسپرسو با شیر)
ویژگی های قهوه خوب و فواید آن
قهوه، منبعی سرشار از کافئین است. بنابراین یکی از نوشیدنی های موثر در رفع خستگی و بالا بردن هوش و حواس افراد به شمار می رود. همچنین برای قهوه خواص زیاد دیگری نیز ذکر شده است. از جمله این خواص می توان به خاصیت قهوه در پیشگیری از آلزایمر، تاثیر در افزایش سوخت و ساز و کاهش وزن بدن، کاهش خطر ابتلا به دیابت، قدرت آنتی اکسیدانی و کاهش خطر ابتلا به سرطان را نام برد.
همچنین قهوه دارای خاصیت نشاط بخشی بوده که باعث شده این نوشیدنی یکی از نوشیدنی های ضد افسردگی به شمار رود. گفته شده قهوه در بسیاری از مواقع باعث تسکین سردرد می شود و همچنین حاوی پروتئینی مشابه مورفین است که دارای خاصیت ضد درد و آرام بخشی می باشد.
جمع بندی
ما در این مقاله سعی کردیم شما را با تاریخچه و ویژگی های قهوه خوب، چه برای شناخت و چه برای خرید و مصرف آشنا کنیم. بطور کلی مصرف قهوه به دلیل کافئین موجود در آن، نباید به صورت روزانه استفاده شود مگر در زمان های ضروری.
پودر اسپرسو فوری – instant espresso
برای اطلاع از تخفیفات ویژه فروشگاه باریسما
در اینستاگرام ما را دنبال کنید